Høns hos midtsjællandsk ægproducent ramt af fugleinfluenza

Høns hos midtsjællandsk ægproducent ramt af fugleinfluenza
En gård ved Søtofte på Midtsjælland med 800 høns er ramt af fugleinfluenza. Hønsene er allerede aflivet, og fjernes fredag af Fødevarestyrelsen.
, Publiceret: 11. februar 2022
Prøver fra Statens Serum Institut viste i nat, at en besætning ved Søtofte på Midtsjælland med omkring 800 høns var ramt af fugleinfluenza. Dyrene er nu aflivet, og Fødevarestyrelsen fjerner fredag hønsene og sender dem til destruktion.
‘Vi har nu haft fem udbrud med fugleinfluenza alene i år, og mere end 200.000 fjerkræ er blevet aflivet. Derfor vil jeg gerne opfordre til, at alle, hvad enten de er hobbyavlere eller professionelle, tager fugleinfluenzatruslen meget alvorligt. Det handler dels om ikke at få smittet sine egne dyr, dels om at holde smittetrykket nede, så vi får begrænset risikoen for smittespredning’, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen Mette Kirkeskov Sie.
Fjerkræejere har pligt til at forebygge smitte
Siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde fjerkræ inde eller overdækket for at hindre smitte fra vilde fugle. Mindre hønsegårde og fuglehold er undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre.
Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at man overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken foder eller drikkevand.
Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere, at man skifter fodtøj, inden man går ind i hønsegården.
Hvis du får mistanke om fugleinfluenza i dine dyr, det kan f.eks. være høj dødelighed og symptomer på luftvejsproblemer, skal du kontakte en dyrlæge.
Restriktionszoner ved Søtofte
Som følge af smitteudbruddet i besætningen har Fødevarestyrelsen i dag oprettet en 3- kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning ved Søtofte. I overvågningszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *