Papegøjesyge rammer dyrehandel i Lyngby

Fødevarestyrelsen har fundet ornitose – også kaldet papegøjesyge – i Bonnie Dyrecenter i Lyngby ved København. Har du købt en fugl fra butikken efter 1. april, så kontakt Fødevarestyrelsen.

Pressemeddelelse, Publiceret: 21. maj 2021

Bonnie Dyrecenter på Klampenborgvej 244A i Kgs. Lyngby fik torsdag sat samtlige sine undulater, dværgpapegøjer og andre fugle i karantæne af Fødevarestyrelsen. Det skete efter, at Statens Serum Institut havde fundet ornitose – også kaldet papegøjesyge – i prøver fra fugle i butikken.

Karantænen betyder, at dyrehandlen ikke må sælge fugle, før butikken er erklæret fri for ornitose. Karantænen skal begrænse smitterisikoen til andre fugle og mennesker.

Fødevarestyrelsen opfordrer kunder, der har købt fugle i butikken efter 1. april 2021, til at kontakte Fødevarestyrelsen. Grunden er, at fugle, der er solgt fra dyrehandlen efter 1. april kan være smittet med papegøjesyge og derfor skal i karantæne og testes af myndighederne.Hvis din fugl testes positiv for papegøjesyge vil Fødevarestyrelsen vejlede om det videre forløb. 

Du kan allerede nu skrive til Fødevarestyrelsen på email@fvst.dk eller ringe på telefon 72276900 fra kl. 12-14 lørdag – mandag. Fra tirsdag den 25. maj kan du ringe i Fødevarestyrelsens åbningstid. Herefter vil du blive kontaktet af en dyrlæge.

Symptomer

Når fugle bliver ramt af papegøjesyge kan de få forskellige former for betændelse, nedsat ædelyst, flåd fra næsebor og øjne samt diarré. Nogle fugle dør. Læs mere på Fødevarestyrelesen.dk 

Hos mennesker er symptomerne oftest influenzalignende symptomer som feber, muskelsmerter og hovedpine. Hos nogle udvikler den sig dog til alvorlig lungebetændelse. Får du symptomer på papegøjesyge, bør du kontakte din læge.

Læs mere hos Statens Serum Institut 

Hvad kan du selv gøre for at beskytte dig?

Hvis du har købt fugle fra Bonnies Dyrecenter i Lyngby anbefaler vi, at du flytter buret med din fugl til et andet rum, end der, hvor du og andre opholder sig. Undgå kontakt med strøelse og fuglenes afføring og brug ansigtsmaske og handsker, når du håndterer buret.

Det er ikke muligt at vaccinere hverken dyr eller mennesker mod ornitose, men sygdommen kan i de fleste tilfælde behandles med antibiotika.

 Læs mere om, hvordan du beskytter dig mod papegøjesyge.
Flere fakta om papegøjesyge

Ornitose skyldes smitte med bakterien Chlamydophila psittaci. Ornitose ses primært hos fugle. Sygdommen har historisk været konstateret især i papegøjer og papegøjelignende fugle, deraf betegnelsen papegøjesyge. Sygdommen konstateres dog lige så hyppigt hos andre fugle som f.eks. ænder og duer. Ornitose kan smitte fra dyr til mennesker. Sygdommen forekommer over hele verden, og i Danmark ses tilfælde hvert år både hos fugle og mennesker.
Yderligere oplysninger

Fødevarestyrlsens pressetelefon 2284 4834

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *