Udbrud af Fugelenfluenza i Holland

Udbrud af fugleinfluenza i Holland
Der er brug for fokus på smittebeskyttelse, hvis ikke vi skal have nye udbrud af fugleinfluenza herhjemme.
Pressemeddelelse, Publiceret: 12. december 2017

Hyppig håndvask, god rengøring og et minimum af kontakt mellem egne fjerkræ og vilde fugle. Det er et par af de forholdsregler, fjerkræejere skal tage for at minimere risikoen for, at Danmark får nye udbrud af fugleinfluenza.

I slutningen af sidste uge var der et udbrud i en andebesætning nær den lille by Biddinghuizen i Holland. De 16.000 slagteænder i besætningen er allerede blevet aflivet. Myndighederne i Holland har også krævet, at erhvervsfjerkræ i hele landet bliver holdt inde i deres stalde.

Udbruddet er et tegn på, at sygdommen florerer hos vilde fugle. Derfor er det vigtigt, at alle, som holder fjerkræ, er opmærksomme på, at smittebeskyttelse er alfa og omega for at hindre et udbrud af fugleinfluenza.

”Der vil altid være en risiko for fugleinfluenza, men med ret simple huskeregler kan man gøre meget for, at ens fjerkræ ikke bliver syge. Det er vigtigt at have fokus på smittebeskyttelsen,” siger souschef i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

Det seneste udbrud af sygdommen i Danmark var i februar i år.

Se her, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for, at ens fjerkræ bliver ramt af fugleinfluenza:

Forebyggende beskyttelsesforanstaltninger mod

fugleinfluenza

Regler om forebyggende beskyttelsesforanstaltninger mod fugleinfluenza (aviær influenza) skal mindske risikoen for smitteoverførsel af de alvorlige højpatogene fugleinfluenzatyper.

​​​​Udover de alvorlige højpatogene typer skal reglerne også mindske risikoen for smitteoverførsel af de lavpatogene former af typen H5 og H7, der har evnen til at mutere til de højpatogene former.

Gældende regler:

  • Fjerkræ eller andre fugle i fangenskab skal fodres og vandes indendørs eller under fast tag eller fast overdækning, der sikrer, at større vilde fugle ikke kommer i kontakt med det foder og vand, der er beregnet til dit fjerkræ eller dine andre fugle.
  • Fjerkræ eller andre fugle i fangenskab må ikke få vand fra overfladevandreservoirer (fx. fra søer eller åer) – herunder opsamlet regnvand.
  • Udendørsbassiner, herunder anlagte og naturlige søer og vandhuller, som dit fjerkræ eller dine fugle har adgang til, skal være afskærmet, så større vilde fugle ikke kan få adgang til bassinet.
  • Ved opdræt eller hold af ænder eller gæs må disse dyr ikke have fysisk kontakt med andet fjerkræ eller andre fugle i fangenskab. Deres indhegninger, volierer, stalde m.m. må ikke være placeret på en sådan måde, at der er risiko for smitteoverførsel af fugleinfluenza mellem ænder eller gæs og de andre hønsefugle. Der må heller ikke anvendes samme udstyr, redskaber, fodtøj, transportkasser m.m., medmindre dette er blevet rengjort og desinficeret mellem anvendelse til forskellige formål.
  • Gæs eller ænder må ikke tages med til samlinger, hvor der er andet fjerkræ eller andre fugle i fangenskab. Ved samling forstås udstillinger, skuer, konkurrencer eller lignende, herunder tilførsel til markeder. Dog kan samling ske, hvis en række betingelser er opfyldt. Betingelserne fremgår af Bekendtgørelse om forebyggende beskyttelsesforanstaltninger mod aviær influenza.

Yderligere oplysninger

 

Fødevarestyrelsens pressetelefon, 2284 4834.

Dette indlæg blev udgivet i fugleinfluenza, Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *